YALLAH! – You all are hackers.

yallah-headerFörderung: Deutscher Akademischer Austauschdienst

Laufzeit: seit 2016

Ansprechpartner: Konstantin Aal, Marios Mouratidis, Sarah Rüller

Bei YALLAH!- You all are hackers“ handelt es sich um ein internationales Austausch- und Kooperationsprojekt zwischen der Universität Siegen und der Birzeit University im Westjordanland in Palästina. Das Projekt wird durch das DAAD-Programm „Hochschuldialog mit der islamischen Welt“ gefördert und erstmals in 2016 durchgeführt. In zwei Austauschphasen von jeweils vier Wochen besuchen zehn Studierende der einen Universität das jeweils andere Land. Neben dem Kennenlernen von Region, Kultur und Menschen geht es auch darum, gemeinsam an Projekten zu arbeiten, bei denen lokale Problematiken im Vordergrund stehen. Ziel ist die gemeinsame Entwicklung von kreativen und nachhaltigen Lösungsansätzen, bei deren Umsetzung die Studierenden sich auch digitalen Fabrikationsmethoden bedienen, was z.B. im Fab Lab Siegen oder in und um (Hack-/Maker-/*-)Spaces in Palästina geschieht.

Weitere Informationen auf http://yallah.exchange/

come_NET: Connecting Computer Clubs with a Community Platform

Aal, Konstantin; Weibert, Anne; Schubert, Kai; Sprenger, Mary-Ann; Rekowski, Thomas Von

Wulf, Volker; Pipek, Volkmar; Randall, David; Rohde, Markus; Schmidt, Kjeld; Stevens, Gunnar (Hrsg.): Socio-Informatics - A Practice-based Perspective on the Design and Use of IT Artefacts, S. 391–420, Oxford University Press, 2018, ISBN: 978-0-19-873324-9.

2017

3D printing/digital fabrication for education and the common good Workshop for C&T2017

Stickel, Oliver; Aal, Konstantin; Fuchsberger, Verena; Tscheligi, Manfred; Rüller, Sarah; Wenzelmann, Victoria; Pipek, Volkmar; Wulf, Volker

Workshop at the 8th international conference on Communities and Technologies, Troyes, 2017.

Creating Environmental Awareness with Upcycling Making Activities: A Study of Children in Germany and Palestine

Weibert, Anne; Mouratidis, Marios; Khateb, Renad; Rüller, Sarah; Hosak, Miriam; Potka, Shpresa; Aal, Konstantin; Wulf, Volker

Proceedings of the 2017 Conference on Interaction Design and Children, S. 286–291, ACM, New York, NY, USA, 2017, ISBN: 978-1-4503-4921-5.

2016

Challenges of CI Initiatives in a Political Unstable Situation -Case Study of a Computer Club in a Refugee Camp

Aal, Konstantin; Mouratidis, Marios; Weibert, Anne; Wulf, Volker

2016.

2015

3D Printing with Marginalized Children - An Exploration in a Palestinian Refugee Camp

Stickel, Oliver; Hornung, Dominik; Aal, Konstantin; Rohde, Markus; Wulf, Volker

Boulus-Rødje, Nina; Ellingsen, Gunnar; Bratteteig, Tone; Aanestad, Margunn; Bjørn, Pernille (Hrsg.): ECSCW 2015: Proceedings of the 14th European Conference on Computer Supported Cooperative Work, 19-23 September 2015, Oslo, Norway, S. 83–102, Springer, 2015.

(Links)

Bridging (Gender-Related) Barriers: A Comparative Study of Intercultural Computer Clubs

Aal, Konstantin; von Rekowski, Thomas; Yerousis, George; Wulf, Volker; Weibert, Anne

Proceedings of the Third Conference on GenderIT, S. 17–23, ACM, New York, NY, USA, 2015, ISBN: 978-1-4503-3596-6.

(Links)

Computer-Enabled Project Spaces: Connecting with Palestinian Refugees across Camp Boundaries

Yerousis, George; Aal, Konstantin; von Rekowski, Thomas; Randall, David; Rohde, Markus; Wulf, Volker

Proceedings of the ACM Conference on Human Factors in Computing Systems - CHI '15, S. 3749–3758, ACM Press, New York, New York, USA, 2015, ISBN: 978-1-4503-3145-6.

2014

Come_in@Palestine: Adapting a German Computer Club Concept to a Palestinian Refugee Camp

Aal, Konstantin; Yerousis, George; Schubert, Kai; Hornung, Dominik; Stickel, Oliver; Wulf, Volker

Proceedings of the 5th ACM International Conference on Collaboration Across Boundaries: Culture, Distance & Technology, S. 111–120, ACM, New York, NY, USA, 2014, ISBN: 978-1-4503-2557-8.

2013

Fighting against the wall: Social media use by political activists in a Palestinian village

Wulf, Volker; Aal, Konstantin; Kteish, Ibrahim Abu; Atam, Meryem; Schubert, Kai; Rohde, Markus; Yerousis, George; Randall, David

Proceedings of CHI '13, S. 1979–1988, ACM, 2013, ISBN: 978-1-4503-1899-0.